Οι μηχανές παραγωγής ισχύος, που επιτυγχάνουν ανάφλεξη με σπινθηριστή (ακολουθούν τον κύκλο Otto), χρησιμοποιούν συνήθως ως καύσιμο φυσικό αέριο, αν και μπορούν να λειτουργήσουν με προπάνιο ή βενζίνη. Οι μηχανές απευθείας έγχυσης (ακολουθούν τον κύκλο Diesel) μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, “βαρύ” έλαιο που προκύπτει από την κλασματική απόσταξη του πετρελαίου, ενώ κάποιες έχουν τη δυνατότητα να εναλλάσσουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο (με μικρή προσθήκη πετρελαίου) σε 100 % πετρέλαιο.
Οι σημερινές ΜΕΚ προσφέρουν μικρό αρχικό επενδυτικό κόστος, εύκολη εγκατάσταση, αποδεδειγμένη αξιοπιστία όταν συντηρούνται σωστά, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις του φορτίου σχετικά καλά και έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν θερμότητα. Οι ΜΕΚ που ανακτούν και θερμότητα είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή διανεμημένης παραγωγής ισχύος στην Ευρώπη.
Οι εκπομπές από τις ΜΕΚ έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της χρησιμοποίησης των καταλυτών και εξαιτίας της καλύτερης σχεδίασης και του ελέγχου της καύσης. Οι μηχανές αυτές είναι κατάλληλες για εφαρμογές αδιάλειπτης παραγωγής ισχύος, για κάλυψη αιχμών φορτίου, για συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρική ισχύος και θερμότητας, καθώς και για “ελαφριές” βιομηχανικές εφαρμογές μικρότερες των 10 MW.
Οι αεριοστρόβιλοι (εικόνα 2) είναι μια αρκετά γνωστή τεχνολογία. Η ισχύς που δίνουν ποικίλει από μερικά KW μέχρι εκατοντάδες MW. Οι αεριοστρόβιλοι παρέχουν την απαραίτητη κινητήρια δύναμη σε αεροπλάνα, μεγάλα πλοία, αεροσυμπιεστές, καθώς και σε γεννήτριες εταιριών κοινής ωφέλειας (πχ Δ.Ε.Η. στη χώρα μας) ή βιομηχανικής χρήσης.
Οι εκπομπές ρύπων των μικροαεριοστροβίλων είναι συγκρίσιμες με αυτές των μεγαλύτερων αεριοστροβίλων. Οι στροβιλογεννήτριες έχουν το κατάλληλο μέγεθος, για να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικά κτίρια (καταστήματα, ξενοδοχεία κλπ) και σε “ελαφριές” βιομηχανικές εφαρμογές, είτε για συμπαραγωγή είτε μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος.
Οι κυψέλες καυσίμου (εικόνα 4) παράγουν ισχύ ηλεκτροχημικά σαν τις μπαταρίες και όχι σαν τα συμβατικά συστήματα που μετατρέπουν το καύσιμο σε θερμότητα, στη συνέχεια σε ισχύ στην άτρακτο και τελικά σε ηλεκτρισμό. Αντίθετα με τις μπαταρίες αποθήκευσης, που παράγουν ηλεκτρική ισχύ από αποθηκευμένα χημικά, οι κυψέλες καυσίμου παράγουν ισχύ, όταν προσδίδεται στο θετικό τους πόλο (άνοδος) υδρογόνο και στον αρνητικό (κάθοδος) οξυγόνο (αέρας). Το υδρογόνο προέρχεται από διάφορες πηγές, με πιο οικονομικά συμφέρουσα την αναμόρφωση του φυσικού αερίου με ατμό.
Εικόνα 4: Σχηματική διάταξη υβριδικού συστήματος παραγωγής ισχύος συνδυασμένου κύκλου – κυψέλες καυσίμου μαζί με αεριοστρόβιλο (Fuel Cells – Gas Turbine).
Οι κυψέλες καυσίμου εκ φύσεως λειτουργούν χωρίς να παράγουν θόρυβο και ακαθαρσίες. Σαν τις μπαταρίες, οι κυψέλες καυσίμου παράγουν συνεχές ρεύμα (DC), το οποίο στη συνέχεια μέσω ενός αντιστροφέα (inverter), μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο (AC) των 50 ή 60 Hz. Αυτά τα στοιχεία των ηλεκτρονικών ισχύος (αντιστροφείς κλπ) μπορούν να συνενωθούν με άλλα στοιχεία, ως μέρος μιας στρατηγικής ελέγχου της ποιότητας της ισχύος, κάτι που είναι ιδανικό για “ευπαθείς” πελάτες – καταναλωτές.
Εξαιτίας του υψηλού τους κόστους, οι κυψέλες καυσίμου είναι ιδανικές για ευαίσθητες περιβαλλοντολογικά περιοχές και για πελάτες που ενδιαφέρονται για ”καθαρή” – ποιοτική ισχύ. Κάποια είδη κυψελών καυσίμου, λόγω του ό,τι είναι αρθρωτά (αποτελούνται από επιμέρους τμήματα που στη συνέχεια συναρμολογούνται), είναι ιδανικά για μικρές εμπορικές ή και για οικιακές εφαρμογές. Άλλα είδη κυψελών καυσίμου λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες (SOFC – MCFC) και είναι έτσι ιδανικά για βιομηχανικές εφαρμογές συμπαραγωγής (ηλεκτρική ισχύς και θερμότητα).
Τα φωτοβολταϊκά κελιά (εικόνα 6) χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, για να παράγουν ισχύ. Μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία. Η εφαρμογή αυτών των συστημάτων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ευαίσθητες περιβαλλοντολογικά περιοχές, καθώς και σε απομονωμένες (εκτός δικτύου) περιοχές. Λόγω όμως του υψηλού τους κόστους, τα οφέλη από τα φωτοβολταϊκά είναι περισσότερο περιβαλλοντολογικά παρά οικονομικά.
Samaras C., “Simulation of a hybrid Solid Oxide Fuel Cell/micro Gas Turbine power generation system”, Diploma Thesis in the Department of Mechanical Engineering, Aristotle University of Thessaloniki, Greece, May 2007.